• Kategorie
  • Olej z pestek dyni 250ml

Symbol: PC_olej_dynia_250ml
40.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 14.99
Paczkomaty InPost 14.99
DPD PICKUP 21.99
Kurier DPD 24.99
Dostępność Duża dostępność

Zamówienie telefoniczne: 576237457

Zostaw telefon

Pigułka wiedzy o tym produkcie:

 

 

Olej z pestek dyni przez niektórych nazywany „zielonym złotem" pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno pestek dyni. W wyniku tego procesu otrzymujemy zielono-brązowy olej roślinny, który cechuje się orzechowym smakiem oraz zapachem. Zawiera ok 80% Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, z czego 60% są to kwasy wielonienasycone (kwas linolowy).
Olej z dyni jest olejem lekkostrawnym z powodu specyficznego składu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają się w nim również inne substancje odżywcze tj. witaminy: E, B1, B2, B6, duża ilość witaminy: A, C i D, cynk, potas i selen, oraz fitosterole.

 

Wartości odżywcze w 100 ml:

Wartość energetyczna 3700 kJ/900 kcal
Tłuszcz 100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone
10 g
0  g
0  g
Węglowodany 0 g
Cukry 0 g
Błonnik 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g

 

W kosmetyce polecany jest:

  • na rany i podrażnienia
  • dla każdego rodzaju cery, a w szczególności: wrażliwej, suchej, naczyniowej, łuszczącej się, pękającej i dojrzałej
  • spłyca zmarszczki
  • nawilża i uelastycznia skórę
  • ułatwia walkę z wypryskami
  • pomaga walczyć z rozstępami
  • jako odżywka do włosów nadaj im blask i pielęgnuje końcówki
  • ze względu na kolor może lekko zabarwić skórę, dlatego zaleca się rozcieńczyć go z innym, jasnym olejem.

W kuchni:

Olej z pestek dyni to jeden z najbardziej charakterystycznych naturalnych tłuszczy. Na tle wielu innych olejów roślinnych wyróżnia się smakiem, konsystencją i kolorem.
Cechą, która zdecydowanie nadaje mu charakteru jest jego posmak - przypominający smak orzechów. Dzięki temu, olej z pestek dyni doskonale będzie pasował do:

  • dań wytrawnych, jak i do dań słodkich.
  • sosu sałatkowego
  • jako sos do lodów śmietankowych
  • jako polewa do kaszy gryczanej, ryżu, kuskus, ziemniaków
  • bardzo dobrze komponuje się z białym serem, jajami i wszelkiego rodzaju roślinnymi pastami tj. hummus, tahini, pasta ze słonecznika, pasta z fasoli
  • jako dodatek do chleba
  • Należy pamiętać żeby spożywać olej z pestek dyni wyłącznie na zimno. Podgrzany olej traci swoje dobroczynne właściwości. Wymaga przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych, a po otwarciu w lodówce.

 

Prezentowane tu treści przeznaczone są wyłącznie do celów informacyjnych. Nie są to porady medyczne, i nie mogą być tak rozumiane ani interpretowane jako takie. Informacje odnoszące się do kwestii zdrowotnych nie zastępują specjalistycznych porad medycznych.

 

Skład: 100 % olej z nasion dyni.

 

Pojemność: 250 ml

Sposób przechowywania:
Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w temperaturze 5-25°C. Chronić przed promieniami słonecznymi, chronić przed dziećmi. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Nie przekraczać daty minimalnej trwałości umieszczonej na opakowaniu.

Olej może zawierać naturalny osad.

  • Producenci