- Kategorie
-
Olej z pestek dyni 250ml








Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 14.99 |
Dostępność |
Duża dostępność
|
Zamówienie telefoniczne: 576237457
Zostaw telefon |
Pigułka wiedzy o tym produkcie:
Olej z pestek dyni przez niektórych nazywany „zielonym złotem" pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno pestek dyni. W wyniku tego procesu otrzymujemy zielono-brązowy olej roślinny, który cechuje się orzechowym smakiem oraz zapachem. Zawiera ok 80% Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, z czego 60% są to kwasy wielonienasycone (kwas linolowy).
Olej z dyni jest olejem lekkostrawnym z powodu specyficznego składu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają się w nim również inne substancje odżywcze tj. witaminy: E, B1, B2, B6, duża ilość witaminy: A, C i D, cynk, potas i selen, oraz fitosterole.
Wartości odżywcze w 100 ml:
Wartość energetyczna | 3700 kJ/900 kcal |
Tłuszcz | 100 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe jednonienasycone Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
10 g 0 g 0 g |
Węglowodany | 0 g |
Cukry | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
W kosmetyce polecany jest:
- na rany i podrażnienia
- dla każdego rodzaju cery, a w szczególności: wrażliwej, suchej, naczyniowej, łuszczącej się, pękającej i dojrzałej
- spłyca zmarszczki
- nawilża i uelastycznia skórę
- ułatwia walkę z wypryskami
- pomaga walczyć z rozstępami
- jako odżywka do włosów nadaj im blask i pielęgnuje końcówki
- ze względu na kolor może lekko zabarwić skórę, dlatego zaleca się rozcieńczyć go z innym, jasnym olejem.
W kuchni:
Olej z pestek dyni to jeden z najbardziej charakterystycznych naturalnych tłuszczy. Na tle wielu innych olejów roślinnych wyróżnia się smakiem, konsystencją i kolorem.
Cechą, która zdecydowanie nadaje mu charakteru jest jego posmak - przypominający smak orzechów. Dzięki temu, olej z pestek dyni doskonale będzie pasował do:
- dań wytrawnych, jak i do dań słodkich.
- sosu sałatkowego
- jako sos do lodów śmietankowych
- jako polewa do kaszy gryczanej, ryżu, kuskus, ziemniaków
- bardzo dobrze komponuje się z białym serem, jajami i wszelkiego rodzaju roślinnymi pastami tj. hummus, tahini, pasta ze słonecznika, pasta z fasoli
- jako dodatek do chleba
- Należy pamiętać żeby spożywać olej z pestek dyni wyłącznie na zimno. Podgrzany olej traci swoje dobroczynne właściwości. Wymaga przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych, a po otwarciu w lodówce.
Prezentowane tu treści przeznaczone są wyłącznie do celów informacyjnych. Nie są to porady medyczne, i nie mogą być tak rozumiane ani interpretowane jako takie. Informacje odnoszące się do kwestii zdrowotnych nie zastępują specjalistycznych porad medycznych.
Skład: 100 % olej z nasion dyni.
Pojemność: 250 ml
Sposób przechowywania:
Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w temperaturze 5-25°C. Chronić przed promieniami słonecznymi, chronić przed dziećmi. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Nie przekraczać daty minimalnej trwałości umieszczonej na opakowaniu.
Olej może zawierać naturalny osad.
- Producenci